Wajaran Grand National 2010 Diisytiharkan

Pada hari Sabtu, 10 April 2010, John Smith’s Grand National akan berlangsung dengan dana hadiah rekod sebanyak £925,000 jadi persaingan untuk mendapatkan tempat di kalangan empat puluh pemula adalah sengit kerana ia adalah satu-satunya perlumbaan di mana Ketua Cacat Pihak Berkuasa Lumba Kuda British , Phil Smith, boleh menggunakan budi bicaranya untuk menentukan berat yang akan dibawa oleh setiap kuda velumventures.com.

Wajaran telah diumumkan pada hari Selasa 16 Februari, di London pada Pelancaran Rasmi John Smith’s Grand National 2010 yang dihadiri oleh sambungan ramai pesaing terkemuka dan begitulah kualiti penyertaan tahun ini yang hanya 14 daripada 111 penyertaan yang tinggal tidak kini dalam keadaan cacat.

Sejak itu terdapat banyak perbincangan mengenai pelbagai kuda dan yang mana antara mereka akhirnya akan berjaya ke hari terakhir tanpa tercalar daripada senarai dalam beberapa minggu akan datang.

Berat tertinggi yang dikaitkan dengan mana-mana satu kuda ialah 10 paun ke-11 dan, ternyata, tiga ekor kuda telah diperuntukkan ini dan ia adalah Larian Albertas, Madison Du Berlais dan Notre Pere. Menariknya, ini adalah berat tertinggi dalam Grand National 2009 juga apabila ia diberikan kepada Cloudy Lane yang menurunkan pelumbanya, Jason Maguire, di pagar lima belas.

Berat terendah, 8st 12lbs, pergi ke Offaly, seorang warga Ireland berusia sembilan tahun yang dilatih oleh Pru Townsley. Berat yang rendah ini dan yang meletakkan kuda itu pada 111 dalam senarai kemungkinan pelari pada dasarnya meletakkannya daripada pertengkaran. Malah, hanya kuda yang berjaya masuk ke dalam 75 berat teratas yang berkemungkinan besar akan menyertai perlumbaan selepas calar berlaku dalam beberapa minggu akan datang.

Tahun lepas Cerium berada di nombor 75 dalam senarai dan berjaya melepasinya dan secara kebetulan dia berada di nombor 75 dalam senarai sekali lagi jadi jurulatihnya, Paul Murphy, berharap sejarah akan berulang tahun ini serta Cerium berada di tempat kelima yang dihormati dalam 2009 dan Murphy percaya bahawa dia berada dalam keadaan yang lebih baik tahun ini.

Tricky Trickster kegemaran ante-post telah diberikan 11st 4lbs berikutan kejayaan larian dalam AON Chase di Newbury. Kuda terlatih Paul Nicholls akan berlari dengan berat yang sama dengan naib juara Newbury Niche Market, pemenang Kejohanan Besar Kebangsaan Ireland musim lalu. Di atas kertas Tricky trickster kelihatan lebih baik daripada kedua-dua kuda dengan bentuk yang lebih konsisten di bawah tali pinggangnya tetapi Niche Market adalah beberapa tahun lebih tua dan dengan itu datang pengalaman dan stamina yang akhirnya lebih penting di Grand National.

Pemenang tahun lepas, Mon Mome yang membawa tempat ke-11 pada 2009, telah diperuntukkan tambahan 7 paun untuk tahun ini dan merupakan wajaran tertinggi daripada tiga bekas pemenang yang masih dalam pertarungan. Comply Or Die, yang memenangi John Smith’s Grand National 2008 dengan 10 paun 9, telah diperuntukkan 11 paun 5 tahun ini, 1 paun kurang daripada yang dibawanya ketika menduduki tempat kedua kepada Mon Mome musim lalu. Silver Birch, yang membawa 6 paun ke-10 untuk kemenangan pada 2007, telah diberikan 5 paun ke-10 tahun ini.

Terdapat 111 ekor kuda yang masih dalam pelarian untuk mendapatkan tempat pada 10 April, di mana 38 daripadanya adalah terlatih dari Ireland. Tarikh akhir untuk calar pertama ialah 2 Mac dengan tarikh akhir calar kedua ialah 23 Mac 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *